KLIKPROTHESE

Wanneer komt u in aanmerking voor klikprothese?
Veel mensen hebben wel een kunstgebit, maar zijn daar niet, of niet meer, tevreden over. Het kunstgebit heeft geen houvast meer, het zit (te) los, omdat de kaak is geslonken. Het kaakbot heeft zijn functie immers verloren, omdat er geen tanden en kiezen meer zijn. Dit natuurlijke proces is weliswaar een normale gang van zaken, maar wel vervelend! Het kunstgebit kan namelijk klachten als geïrriteerd tandvlees of pijn veroorzaken. Ook durven mensen niet meer te lachen of praten uit angst dat het gebit uitvalt. Sommige mensen merken dat de vorm van hun gezicht verandert; de wangen lijken ingevallen. Een niet goed passend kunstgebit maakt bijten en kauwen moeilijk, zo niet onmogelijk. Vaak is het aanmeten van een nieuw kunstgebit niet aan de orde, omdat de geslonken kaak inmiddels niet meer voldoende ondersteuning geeft. Een klikprothese (ook wel klikgebit of overkappingsprothese genoemd) is in veel gevallen de perfecte oplossing.

Stappenplan voor plaatsen van klikprothese
Alvorens u een klikprothese krijgt, zullen er eerst implantaten worden geplaatst. Een klikprothese wordt namelijk vastgezet op twee of meer implantaten (kunstwortels): in de onderkaak twee tot drie, in de bovenkaak vier tot zes. Deze ingreep is relatief klein en nagenoeg pijnloos. Wanneer het bot voldoende aan de implantaten is vastgegroeid, kunnen deze dienen als steun voor de klikprothese. Dit duurt zo’n zes weken voor de onderkaak en vijf tot zes maanden voor de bovenkaak. De oude prothese wordt door ons zo aangepast dat u deze kunt dragen tot uw klikprothese geplaatst kan worden.

Uw nieuwe klikprothese zit zo stevig, dat het niet in de mond beweegt. U hoeft zich dus geen zorgen meer te maken dat het uit zichzelf losschiet.

Voordelen klikprothese:

  • kan door u zelf makkelijk ingebracht en uitgenomen worden, bijvoorbeeld voor de dagelijkse reinigingsbeurt;
  • stevige constructie, geen zorgen voor uitvallen;
  • voorkomt het verder slinken van de kaak en invallen van de wangen;
  • minder druk op het tandvlees bij het kauwen;
  • smaak en gevoel keert terug door het ontbreken van een gehemelteplaat (bij een klikprothese in de bovenkaak);
  • in veel gevallen volledige vergoeding vanuit de basisverzekering (met uitzondering van wettelijke bijdrage en eigen risico).

Wilt u weten of een klikprothese voor u de oplossing is? Wij adviseren u graag over de mogelijkheden. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.