KRONEN EN BRUGGEN

Kronen en bruggen Tandartspraktijk Stadsveld Enschede

Naast het vullen van gaatjes kent de tandheelkunde nog een scala aan mogelijkheden om het gebit goed te laten functioneren. Door middel van kronen, bruggen en implantaten is het mogelijk het gebit op een duurzame en mooie manier in stand te houden, waarbij de vorm en de functie behouden blijft.

Kroon
Een kroon is een mogelijke oplossing wanneer een tand of kies is afgebroken of niet meer genoeg houvast aan een vulling biedt.  Het is een op maat gemaakt kapje van metaal en/of porselein (afhankelijk van de plaats in het gebit), dat op een afgeslepen tand of kies gelijmd wordt. De oorspronkelijke vorm en functie van uw tand of kies komt door de kroon terug. Ook wanneer de tanden of kiezen die vóór in uw mond staan verkleurd of slecht gevormd zijn, kan een kroon uitkomst bieden. Door het plaatsen van een kroon heeft u dan een duurzame verbetering van het uiterlijk van uw gebit. Is de kroon zichtbaar in uw mond, dan zal het porselein de kleur hebben van uw eigen tanden. Een mooi gebit is het resultaat!

Brug
Wanneer er door wat voor oorzaak dan ook een of meer tanden of kiezen ontbreken in uw gebit, kan een brug nodig zijn. De functie van uw gebit kan door deze ontbrekende tanden of kiezen verminderen: u heeft moeite met kauwen, andere tanden en kiezen kunnen scheef gaan staan of gaan uitgroeien of u vindt het niet mooi staan. Een brug dient als vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen.

De brug wordt vastgemaakt aan twee of meer tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Deze aangrenzende tanden dienen als pijlers voor de brug en daarom wordt er een kroon op gemaakt. Daartussen bevindt zich de dummy (het zwevende gedeelte van de brug). Een brug kan de oplossing zijn voor een fraai en functioneel gebit.

Duurzaam
Door het gebruik van duurzame materialen gaat uw kroon of brug lang mee: tenminste tien jaar. Uiteraard blijft een goede mondverzorging belangrijk, ook voor het behoud van uw kroon of brug.