PARODONTOLOGIE

Parodontologie Tandartspraktijk Stadsveld

Goede gebitsverzorging is noodzakelijk
De verzorging van uw gebit heeft niet alleen invloed op uw tanden, maar ook op het tandvlees. En omgekeerd geldt hetzelfde: een goede conditie van uw tandvlees is van belang voor een gezond gebit. Parodontologie houdt zich bezig met de diagnose en behandeling van ontstoken tandvlees.

Gevolgen van een slechte gebitsverzorging
Tandplaque, een kleverig, nauwelijks zichtbaar laagje van speekseleiwitten en biofilm op tanden en kiezen, ontstaat door het niet dagelijks of onvoldoende reinigen van uw gebit. Door tandplaque ontstaan niet alleen gaatjes, een slechte adem en tandsteen, maar ook ontstoken of bloedend tandvlees (gingivitis in het eerste stadium / parodontitis in een verder gevorderd stadium).

Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn en bij het poetsen of eten kunnen er bloedingen ontstaan, maar deze verschijnselen hoeven niet altijd op te treden. Het is dus niet voor iedereen duidelijk zichtbaar of merkbaar dat het tandvlees ontstoken is. Pijn doet het niet en een slechte adem ruikt u niet zelf. Wanneer ontstoken tandvlees echter niet behandeld wordt, kan de ontsteking zich uitbreiden van de tandvleesrand naar het kaakbot. Het tandvlees laat dan los van de tanden en kiezen, en uiteindelijk kan er zelfs sprake zijn van botafbraak rondom de wortels van een tand of kies. Het spreekt vanzelf dat dat voorkomen moet worden.

Behandelplan om gebit en tandvlees gezond te maken en houden
Wanneer de tandarts heeft vastgesteld dat uw tandvlees ontstoken is, zal samen met u een behandelplan opgesteld worden, zodat het tandvleesprobleem zo snel en goed mogelijk verholpen kan worden. U kunt daarbij denken aan het grondig reinigen van uw gebit door een mondhygiëniste, zodat bacteriën en tandsteen onder uw tandvlees verwijderd worden. Ook kunt u aanwijzingen krijgen om de techniek van het poetsen te verbeteren.

Heel soms kan een flapoperatie noodzakelijk zijn om de laatste, moeilijk bereikbare resten van tandsteen en tandplak te verwijderen. Ook hiervoor kunt u bij ons terecht.